dis eti tedavisi

Diş Eti İltihabı Nedir ?

Periodontitis dişleri saran kemik ve diş eti dokularının iltihabıdır. Dişler ağız içinde görebildiğimiz kron kısmı ve kemik içine gömülmüş ‘kök’ten oluşmuştur. Kökler kemik için de ince lifler ile tutunmaktadır. Bunun yanında çene kemiğinin iç yüzünü saran pembe diş eti de dişin boyun kısmına yapışır. Diş eti iltihabı sadece gözle görülen diş etini değil, kemik dokuyu da etkileyeceğinden kontrol altına alınmayan bir diş eti rahatsızlığı sonuçta çürüksüz dişlerin sallanmasına ve çekilmesine neden olabilir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Başlar?

Dental plak denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde uzun süre birikirse bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler diş etlerinde iltihaba yol açar. Diş eti hastalığının bu erken dönemine ‘gingivitis’ denir. Gingivitis aşaması hafif kızarıklıkla kendini belli edebileceği gibi görüntü olarak daha hafifte olabilir.

Dental Plak Nedir?

‘Dental plak’ dişler üzerinde düzenli olarak biriken mikrop tabakasıdır. Bu tabaka istenmeyen 2 şeyi oluşturur. Diş çürüğü ve Diş eti hastalığı. Dental plak yumuşak ve renksizdir. Bu nedenle belli bir kalınlığa ulaşmadan görülemez. Yoğun olarak dişlerin araları ve diş eti-diş sınırında birikir. Bu tabakanın oluşumu engellenemez, ancak her gün düzenli dikkatli ve yeterli miktarda diş fırçalamak ile diş ve diş etlerine zarar verecek miktarda birikmesi önlenir. Diş araları gibi fırçanın ulaşamadığı bölgelerdeki plak, diş ipi ile temizlenir.

Diş eti iltihabının belirtileri nelerdir?

Diş eti rahatsızlıkları bazen fark edilemeden çok ilerlemiş olabilir. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilerin bir ya da birkaçının bir arada gözlenmesi diş eti rahatsızlığı olasılığını akla getirmektedir.

* Ağız kokusu
* Kırmızı ve sis diş etleri
* Ağızda tat bozukluğu
* Diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması
* Sallanan dişler
* Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler
* Diş eti kanaması (diş fırçalarken ya da kendiliğinden)