dolgu ve kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir ?

Travma, çürük ve diğer bazı sebeplerle canlılığını yitirmiş veya enfekte olmuş dişlerin içindeki iltihaplı sinir ve damarların kök kanalı içerisinden çıkarılıp, kanalların dezenfekte edildikten sonra özel materyaller ile doldurulması işlemidir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

* Çürük nedeniyle canlılığını yitirmiş, enfekte olmuş dişler
* Dişlerde uzun süreli devam eden sıcak soğuk hassasiyeti
* Dişte apse oluşumu ve yüzde şişlik olduğunda
* Travma nedeniyle geniş kırıklar oluşan veya canlılığını yitirip renklenmiş dişler
* Dişin üzerine baskı, basınç geldiğinde, yemek yerken ağrı oluştuğunda
* Geceleri artan, zonklar tarzda ve devamlı ağrıya sahip olan dişler
* İltihaplı dişler

Kanal Tedavisi Sonrası Ve Seanslar Arasında Dikkat Etmem Gerekenler Nelerdir?

Diş dokusunda belli bir kayıp olduğundan dişin kırılmaması için seanslar arasında sert yiyecekler tüketmemeniz tavsiye edilir. Ayrıca sakız gibi yapışkan gıdalar diş üzerindeki geçici dolgunun düşmesine neden olabilir. Tedavi sonucu kalan diş dokusuna bağlı olarak dişin kırılma ihtimaline karşı kaplanması gerekebilir.



dolgu ve kanal tedavisi

Dolgu Nedir ?

Dişin çürümüş olan kısımlarının temizlenip uygun bir dolgu maddesiyle sızdırmaz ve çiğneme fonksiyonunu sağlayacak şekilde doldurulması işlemidir. Öncelikle çürük ve mikroorganizmaların meydana getirdiği harabiyet uzaklaştırılır, bölge izole edilir ve uygun dolgu maddesiyle doldurulur.

Çürük Dişime Dolgu Yaptırmazsam Ne Olur?

Çürük dişin sinir ve damarlarını içeren kanallara doğru ilerleyerek dişin enfekte olmasına, iltihap ve ağrı tablosu gelişmesine neden olabilir. Bu durumda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Daha ileri aşamalarda çürük ilerlediğinden dolayı dişin çekimi gerekebilir. Ayrıca tedavi edilmeyen derin çürüğü olan dişlerin ağız kokusu ve diş eti problemlerine neden olduğu bilinmektedir.

Dolgu Sadece Çürük Dişlere mi Yapılır?

Kırık ve şekil bozukluğu olan dişlere de uygulanır. Özellikle ön dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında ön estetik dolgular ön plana çıkmaktadır. Bazı durumlarda açık kök yüzeyinin kapatılmasında da kullanılmaktadır.

Dolgu Ağrılı Bir İşlem midir?

İşleme önce anestezisiz başlanır, çürük veya kırık hattının derinliğine bağlı olarak ağrı oluşturabilecek durumlarda doktorunuz anestezi yapabilir. Yani dolgu işleminde ağrı hissetmezsiniz.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Ağrı Hisseder Miyim?

Özellikle derin dolgusu olan dişlerde bir süre boyunca hafif ağrı oluşabilir. Önemli olan bu ağrının giderek artan ve zonklar tarzda olmamasıdır. Bu durumda dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Dolgunun yüksek kaldığı durumlarda da ağrı hissedilebilir. Uzun süre geçmeyen ağrı varlığında mutlaka hekiminize danışınız.